Műhelymunka és próbakezdés: mozgalmas évkezdés az Udvarhely Bábműhelyben

Neves bábszínházi alkotó érkezett az Udvarhely Bábműhelyhez, Szabó Attila rendező, dramaturg, bohócdoktor személyében, aki Az öreg király hagyatéka című álmokból szőtt bábjátékot rendezi Székelyudvarhelyen. A január 7-én kezdődő próbafolyamatot egy 3 alkalmas műhelymunka előzte meg, amelyet a rendező a Tomcsa Sándor Színház társulatának tartott.

A bohóc őszintesége címmel és tematikával meghirdetett műhelymunka alatt a résztvevők a jelen időt fogták munkára. Azt a spontán, intuitív, cenzúrázatlan emberi, művészi tevékenységet, amelyben a gondolkodás módja transzparenssé válik. A műhelymunka során a résztvevők megismerkedtek a bohóctechnikával, illetve kapcsolódási pontokat tártak fel a bohóctechnika és a tárgy (báb) animálása, életre keltése között; gazdagították színészi, emberi eszköztárukat a „bohócőszinteség” formanyelvének, filozófiájának elsajátításával, valamint tudatosíthatták az improvizációs technikájukat.

A foglalkozást vezető Szabó Attila,  bölcsész, majd dramaturgiai tanulmányok közben kezdett színházzal foglalkozni. Pécsett az Egyetemi Színház vezetője volt, majd dolgozott több alternatív színháznál, néha, kísérletképpen, kőszínházban. Az utóbbi évtizedben főképp bábszínházakban vállal dramaturgi, rendezői munkát. 14 éve dolgozik a Piros Orr Bohócdoktorok csapatában, certifikációját több mint 1000 kórházi vizit, és a hozzájuk tartozó képzési rendszer elvégzése után kapta meg a bécsi International School of Humor (ISH) iskolától. Bohóc mesterei voltak többek között Greifenstein János, Méhes Csaba, Giora Seeliger, Aitor Basauri, Ami Hattab, Marcello Magni, Jos Houben, Eric de Bont.

Pár napja kezdődtek el az Udvarhely Bábműhely a családokat színházba váró új produkciójának próbái. Bukovinai  székely népmesékből, a rendező által írt  bábjáték bemutatójára január 31-én kerül sor, 18 órától.

Az öreg király hagyatékának kincseit Albert Orsolya, Lukács Emőke, Pál Attila és Szűcs-Olcsváry Gellért keltik életre. Az előadás látványtervét Bartal Kiss Rita Blattner-díjas bábrendező, színész és tervező készíti. A produkció zenéjét Pál Attila és a társulat volt tagja, Pásztor Márk jegyzi. 

Tomcsa Sándor Színház – sajtóközlemény

Loading