15 éves az Aradi Kamaraszínház – Tolsztojjal ünneplünk

Az Aradi Kamaraszínház sajnálattal tájékoztatja a nézőket, hogy a szeptember 29-re tervezett Az élő holttest című előadás betegség miatt elmarad. A jegyek visszaválthatóak az aradi nagyszínház pénztárában. További információ a 0744-475147-es telefonszámon kapható.

 


 

Szeptember 29-én, csütörtökön 21 órakor az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukcióját, Lev Nyikolajevics Tolsztoj Az élő holttest című darabját láthatja a közönség a Jelen Házban. Színház és mulatság várja a nézőket, az élő zenét a szabadkai Juhász Zenekar biztosítja a színpadon. Az Aradi Magyar Napok keretében tartott előadással egyben 15 éves születésnapját ünnepli az Aradi Kamaraszínház. 

Tolsztoj Az élő holttest című darabja az orosz drámairodalom egyik ritkán játszott kincse. A történet szerint Fegya Protaszov házassága válságba jut. Egyetlen megoldás a válás lenne, de a vallás és a konvenciók szigorú szabályokat rónak a házasfelekre. Fegya álöngyilkossággal ad szabadságot feleségének, aki él is ezzel. Ám a sors nem hagyja, hogy életüket ilyen egyszerűen rendezzék. Az egyedi hangvételű Tolsztoj-adaptációban egyfajta pokoli lakodalomként elevenedik meg a dráma, amelyhez a szabadkai Juhász Zenekar tagjai biztosítják az élő zenét, énekel Tapasztó Alexandra színész. 

Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukciója a Szeged-Arad Színháztengely határon átívelő művészeti társulás izgalmas vállalkozása. Tapasztó Ernő rendező a rá jellemző sajátos látásmóddal fogalmazza meg Tolsztoj ikonikus történetét a korhely Fegya Protaszov házasságának válságáról, és annak nem mindennapi megoldásáról, mely a vágyak és a konvenciók kereszttüzébe kényszerített szereplők között megszületik, miközben a szenvedély kerül az est középpontjába. Az előadás érdekessége, hogy a nézők is résztvevői az eseményeknek, az előadáson vacsorát fogyaszthatnak, amelyre a nézők 20 lej értékű vacsorajegyet kapnak a színházjegy mellé. 

Az előadásra jegyek 10 lejes egységáron kaphatók a nagyszínház pénztárában, amelyhez 20 lejes vacsorajegy társul, így az előadásra a jegy összesen 30 lejbe kerül. 

Az Aradi Magyar Napok programsorozatában sorra kerülő előadással ugyanakkor 15 éves fennállását ünnepli az Aradi Kamaraszínház, amely 2007-ben újraindította az állandó magyar színházi évadot Aradon. Azóta számos magyarországi produkciót tűztünk műsorra, saját előadásainkat pedig sikeresen játszottuk romániai, magyarországi és egyéb külföldi fesztiválokon. Tizenöt év alatt több mint hatvan díjat és elismerést gyűjtöttünk össze.   

Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Az élő holttest (mulatság két részben)

– a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója –

Szereplők: Fjodor (Fegya) Protaszov: Jászberényi Gábor

Lizaveta Andrejevna Protaszova, a felesége: Kancsár Orsolya

Anna Pavlovna, Liza anyja: Balog József
Szása, Liza testvére: Sebők Maja
Viktor Karenyin, régi barátjuk: Gulyás Hermann Sándor
Darja Andrejevna, Viktor anyja: Büky Bea
Artyemjev, intrikus és kocsmatulajdonos: Nagyhegyesi Zoltán
Mása, cigánylány: Kálmán Zsófia
Vizsgálóbíró: Varga Bálint

Zenekar: Tapasztó Alexandra (ének), Barity Zorán, Juhász Gábor, Ölveczky Tamás

Rendező: Tapasztó Ernő

Bemutató: Szeged, 2021. november 4.

Arad, 2022. április 2.

az Aradi Kamaraszínház közleménye

Loading