Festum Varadinum, immár 30 éve

Új és a már megszokott helyszíneken kerül idén megrendezésre Nagyvárad legnagyobb és legrégibb magyar nyelvű eseménysorozata, a jubiláló Festum Varadinum. Az ünnepségsorozat különféle egyházi, kulturális, művészeti, oktatási és sportrendezvényeknek ad majd otthont május 15. és 29. között. Mint mindig, a rendezvénysorozat szervezője a Varadinum Kulturális Alapítvány, partnerek a történelmi magyar egyházak, a civil szervezetek, egyesületek és az iskolák.


A teljes program elérhető ITT 〉


 

Az Itthon, szabadon mottóval megrendezendő idei évi Festum Varadinum május 15-én, 11 órától a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban már hagyományosnak mondható Szent László Egyházmegyei Zarándoklat szentmiséjével és az azt követő hermás körmenetel veszi kezdetét. Az eseménysorozat teljes programja itt olvasható, de a Festum Varadinum Facebook és Instagram oldalán is nyomon követhető.

Újdonságok 

Az idei Festum Varadinumon új rendezvénytereket is bevontak a szervezésbe. Ilyen lesz például a Léda-ház, mely elsőként nyitja meg kapuit a közönségnek, ugyanakkor a felújított püspöki palota tereit is igyekeznek majd belakni. Idén először kerül megszervezésre a Varadinum Akadémia, neves vendégekkel, érdekes beszélgetésekkel. Szó esik majd egyebek mellett biztonságpolitikáról, gazdasági kérdésekről. 

Az ünnepségsorozatnak lesz egy dedikált sport napja, ugyanis május 26-án Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó is részt vesz az eseményen és megnyitja a Kabos Endre Diákolimpiát Novák Eduárd paralimpiai bajnok, Románia sportminisztere társaságában. 

Az idei évben közel 200 program várja az érdeklődőket 

Az idei Festum Varadinum értékteremtő kínálata minden területet lefed, hiszen egyaránt lesznek szórakoztató, kulturális, egyházi, művészeti, iskolai, közösségi és a már említett sportrendezvények. A rendezvény ideje alatt hat színházi előadással várják az érdeklődőket, a Szigligeti Színház társulatai négy előadással készülnek, de Agatha Christie Egérfogó műsora a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégelőadása, valamint Csiky Gergely A nagymama című vígjátéka az egri Gárdonyi Géza Színház vendégelőadása is látható lesz. A Cinema Palace moziban hat magyar film lesz megtekinthető az eseménysorozat ideje alatt. 

Számos kiállítás és kiállítás-megnyitó várja majd az érdeklődőket mint a “Debreceni cívis házak egykor és most” amely Harangi Attila építész és Löki Viktor fotós, biológus 2019 és 2021 között 16 debreceni cívisház és lakóik történetét dokumentálja, vagy az EKÉP Nemzetközi Összművészeti Fesztivál Kiállítása amely koreai, erdélyi és más európai alkotók munkáit mutatja be.

Idén összesen 15 kötet kerül bemutatásra, többek között Kormányos László: Kegyelet és diplomácia könyvbemutatója, amelyben a Nagyvárad Krónikája című kötet szerzője új művében a teljesség igényével igyekszik bemutatni a Váradon, a későbbi Nagyváradon tett magyar királyi látogatásokat, kronológiai sorrendben, alapos levéltári, múzeumi kutatások alapján, gazdag képmelléklettel. Ugyanakkor sor kerül a Gyémántlégkör antológia, Szép Szilágyságunk vagy a Zsoldos Attila: Az Aranybulla – A törvény és történetének bemutatójára, amely a Tanulmányok Biharország történetéről tizedik kötete, ráadásul az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója, így kézenfekvő volt a gondolat, hogy az ünnepet  egy önálló kötet megjelentetésével tegye emlékezetessé.

A komoly zene kedvelőit is számos rendezvénnyel várják a szervezők, többek közt fellép a debreceni Kodály Filharmonikusok, valamint Artur Kaganovskiy világhírű hegedűművész. Május 20-án Tehetségre hangolva címmel egy jótékonysági koncert megszervezésére kerül sor két fúvószenekar közreműködésével, amely során téglajegy megvásárlása révén lehet támogatni a Collegium Varadinum egyesület tehetséggondozó programját. 

A könnyű és népzene kedvelői egyaránt találhatnak az ízlésüknek megfelelő koncertet: a nagyváradi Soroglya zenekar több alkalommal is fellép a város különböző romkocsmáiban és a Majálison. A Moszkva kávézó a hétköznapokon és hétvégéken több jazz és rock koncerttel várja a bulizni vágyókat, de az elektronikus zene rajongóira is gondoltak a szervezők.

A hétvégéken és a Majálison igazi sztárvendégek várják majd az érdeklődőket, ugyanis fellép majd a Honeybeast, a Hiperkarma, a Neoton Família Sztárjai, Majka és Curtis, az Elefánt, a Margaret Island és a Follow the Flow zenekar is. 

Ifjúság, oktatás és tehetséggondozás

Számos iskolai rendezvény, nyílt napok és egyéb ifjúsági és civil esemény kerül megrendezésre a Festum Varadinum alatt. Eljön Váradra a fiatalok körében népszerű Pál Feri atya, a Collegium Varadinum egyesület is számos ifjúsági rendezvénnyel és chill zone-al várja majd a majálison a fiatalokat és nem csak, de két év után a Partiumi Diáknapok is újra megrendezésre kerülnek. 

Előrezendezvények

A Festum Varadinumra hangolódva előrendezvényekkel is készülnek a szervezők, többek között az Ady 250 eseménysorozattal, koncertekkel, de kiállítás-megnyitókkal, előadásokkal, továbbá átadásra kerülnek a Dr. Mózes Károly-díjak is.

A Festum Varadinumon rendezvények sora még nem ért véget, ugyanis a szervezők további meglepetésekkel is készülnek a nagyközönségnek. Továbbra is kiemelt partner Debrecen önkormányzata, támogatók az RMDSZ, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA), Nagyvárad Polgármesteri Hivatala, a Visit Oradea, az OTP Bank, a Partner Drinks és a Lotus – Cinema Palace Oradea.

A Festum Varadinum közleménye

Loading