Ingyenesen nézhetők magyar klasszikus animációk a FILMIO-n. 110 éves a magyar animáció

2024. február 4-én, a Magyar Filmintézet meghírdette a Magyar animáció emlékévét. Ehhez a naphoz kapcsolódik Macskássy Gyula, a magyar animáció atyjának születésnapja. Az 50-es évek után számos népszerű rajzfilm és reklámfilm megalkotója. Így például a Gusztáv-sorozat, A Kiskakas gyémánt félkrajcárja, Két bors ökröcske és még sok más animációhoz köthető. Rajzfilmjeinek nagy részét maga írta és tervezte.

A magyar animáció története 110 éve, 1914-ben kezdődött, amikor az akkor mindössze 19 éves Kató-Kiszly István grafikus első trükkfilmjét, a mókás című Zsirb Ödönt elkészítette (azóta elveszett). Ettől a dátumtól számíthatjuk a magyar animáció kezdetét.

110 éves a magyar animáció
Készült a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumban. 2024. február

Ehhez kapcsolódva, a Filmio.hu, magyar streming szolgáltató egész évben (2024) ingynessé tett csaknem 100 klasszikus magyar animációt. Ezek között található Jankovics Marcell számos alkotása: Az ember tragédiája, János vitéz, Ludas Matyi, vagy a  Fehérlófia című alkotások is. De ingynesen megnézhető a Vuk, a Macskafogó és a Szaffi is.

Idén, a Nemzeti Filmintézet digitális restaurálási programja a magyar animáció emlékévében, számos animációt restaurál. Az évforduló alkalmából a magyar film napján (április 30.) az animációs film történetét új módon bemutató honlap indul, és 11 részes dokumentumfilm is készül.

A magyar animáció áll majd a középpontban a felújított filmek legnagyobb hazai fesztiválján, a szeptember 17-22. között megrendezendő Budapesti Klasszikus Film Maratonon is.

 

Forrás: NFI.hu
Borítókép: Vuk, NFI.hu