Kolozsvári Majális: színvonalas gyermeknapi program az egész családnak

A KIFOR idén is vidámsággal, hangos gyerekzsivajjal, színvonalas koncertekkel és színes programkavalkáddal tölti meg a kolozsvári Colina parkot a több mint 15 éves hagyománnyal rendelkező Kolozsvári Majális keretében.

A kolozsvári magyar családok emlékezhetnek rá, hogy az első Kolozsvári Majálist mintegy 15 évvel ezelőtt, még a Hója-erdő peremén szervezték meg, Családi Majális néven. Eleinte főleg a közös bográcsozásról szólt, majd a program folyamatos bővítésével egyre több gyermekprogramra és koncertre kerülhetett sor – emlékezett vissza a kezdetekre Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a szervezők keddi sajtótájékoztatóján.

A rendezvény életében fontos fordulatot jelent, hogy 2018-ban a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) átvette a szervezést, ekkor vette fel a Kolozsvári Majális nevet, és ekkor költözött át a Colina parkba is, ahova évről évre nagyon sokan kilátogatnak.

„Számomra örömteli, hogy a rengeteg más kolozsvári program ellenére nagyon sokan jönnek el a Colina parkba a minden generációt megszólító eseményre. Ennek köszönhetően idén Kolozsvár önkormányzata egy nagyobb finanszírozási keretet biztosít a szervezéshez: az ajánlás 100 ezer lejre vonatkozik.” – fogalmazott az alpolgármester.

Szilágyi Lóránt, a KIFOR nemrég megválasztott társelnöke kifejtette: az elmúlt években egy nap alatt 4500-5000 embert sikerült kicsalogatni a Colina-parkba, és bíznak abban, hogy idén is tömegeket fog megszólítani az esemény. Több mint ötven fiatal vesz részt a Kolozsvári Majális szervezésében, akik nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden generációt megszólítsanak, illetve még jobban kitöltsék a rendelkezésre álló teret.

A programok 11-kor kezdődnek: lesz bábszínház, lovasíjász-bemutató, lovaglás, kovácsműhely, kézműves foglalkozás, arcfestés, ugrálóvár, cserkészfoglalkozás, gyerekfoglalkozás, tombola és sok más meglepetés. Pro Agricultura Egyesület önálló sátorral lesz jelen, ahol műhely-foglalkozásokkal, előadásokkal és borkóstolóval várják a résztvevőket. Az egyesület jóvoltából a Colina parkban egész napos kézműves és helyi termelői vásárt is tartanak, ugyanakkor nem hiányozhatnak majd a majálisozás elmaradhatatlan „kellékei”, a fagylalt, a sült hús, a sör, a jeges üdítőital és egyéb finomságok. Az ügyességi játékokat a RideEffect fogja biztosítani.

 

A színpadi műsort néptáncosok, népzenészek indítják, de idén lesz modern táncbemutató is. A várva várt koncertek sorát a kolozsvári fiatalokból álló 3AD nyitja, majd gyermekkoncerttel lép színpadra Gryllus Vilmos kétszeres Kossuth-díjas zenész, előadóművész, zeneszerző. Az egésznapos programot este Nagy Feró és a Beatrice koncertje zárja.

Szilágyi Lóránt felhívta a figyelmet, hogy a programsorozat teljesen ingyenesen látogatható, a szervezők egyetlen kérése a közönséghez, hogy tömegközlekedési eszközzel, kerékpárral vagy gyalog érkezzenek a helyszínre, mivel a Colina park környékén kevés a parkolóhely.

Találkozzunk június elsején a Colina parkban, a Kolozsvári Majálison!

KIFOR