Lázadni veletek akartam – A Magyar Kultúra Napja

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata január 22-én, vasárnap 19:00 órai kezdettel, a magyar kultúra napjának égisze alatt rendhagyó bemutatóval várja közönségét. A Yorick Stúdió nagy sikerű produkcióját, Bódi Attila regényének színpadi adaptációját, a Lázadni veletek akartam című előadást ezúttal nagyszínpadon mutatja be közönségének.

A regényt a marosvásárhelyi Ariel Színház rendezője és művészeti vezetője, Barabás Olga alkalmazta színpadra és Sebestyén Aba rendezte. Az alkotópáros színpadi munkája 2022-ben elnyerte a Kortárs Magyar Dráma díját. A továbbiakban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a Yorick Stúdióval koprodukciós együttműködésben tűzi rendszeresen műsorára.

A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg nekünk a szerző, a legérzékenyebb korosztályon, a kamaszok szemén keresztül.

Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.

30 év után, amikor egyre inkább elhalványul az akkori történelem tapasztalata, egyre kevesebb embert érdekel az, hogy mi miért történhetett meg és annak mi a következménye, nagyon fontos ismét beszélni erről. Felidézni, mesélni, gondolkodni róla. Tükröt tartani.

A Magyarországon is nagy sikerrel játszott mű szereposztásában a rendező mellett az UNITER díjas László Csaba, valamint Szász Csaba (zenész) látható. A darab zeneszerzője Cári Tibor, illetve Szász Csaba; díszlet- és jelmeztervező: Sós Beáta; operatőr: Komesz Szilvia; rendezőasszisztens: Talán Vanda.

A 12 éven felülieknek ajánlott, román felirattal követhető előadás a január 22-i bemutató után január 31-én, február 1-én és 19-én lesz ismét a Tompa Miklós Társulat műsorára tűzve, a továbbiakban a Színház Kistermében játsszák.

Bővebb információkért kövessék a Tompa Miklós Társulat honlapját, Facebook, valamint Instagram oldalát.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – sajtóközlemény

Loading