Lucian Romașcanu kulturális miniszter a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházba látogatott

Lucian Romașcanu kulturális miniszter a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban tett látogatása során találkozott a színház valamennyi alkalmazottjával, és a beszélgetés során válaszolt a jelenlévők kérdéseire. 

Lucian Romașcanu ezután Gáspárik Attila vezérigazgatóval sajtótájékoztatót tartott. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház legsürgetőbb szükséglete egy általános jellegű felújítás, hogy az épület megfeleljen a legmagasabb műszaki és logisztikai követelményeknek. 

Gáspárik Attila hozzátette: „Ha a teremről beszélünk, akkor az infrastruktúráról is beszélnünk kell: világítás, tűzjelző rendszer, az épület akadálymentesítése a mozgássérültek számára. Nem csak egy épületről van szó. Szeretnék itt egy kulturális plázát létrehozni: a műhelyeket, elköltöztetésével egy kávézót, egy könyvtesboltot, egy tánctermet hozhatnánk létre. Helyénvaló lenne megalakítani az első roma színházat, mivel mi vagyunk az a megye, ahol a legnagyobb számban él ezen etnikai kisebbség, és úgy vélem, hogy a kultúrán keresztül történő integráció rendkívül jelentős tényező lehet. Nem hiszem, hogy egy nemzeti színház 2022-ben csak egy épület lenne. A helynek saját szellemiséggel kell rendelkeznie, ahol helyi és nemzeti identitást építünk, és kölcsönösen ihletjük egymást.”

A kulturális miniszter ígéretet tett a költségvetés kiegészítésére, ami által a művészeti programok zökkenőmentessé válhatnak az új évadban. Továbbá támogatást ígért a 60 éve alakult román társulat ünnepi rendezvényeire. 

További támogatásra van szükség

Lucian Romașcanu miniszter garanciát vállalt arra, hogy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a lehetőségek és a költségvetés keretein belül teljes anyagi támogatást kap a Kulturális Minisztériumtól, és végül egy különösen fontos szempontot emelt ki: „A világon sehol sincs kultúra szponzorok és a magánszektor nélkül. Önökhöz, cégtulajdonosokhoz, részvényesekhez és vezetőkhöz fordulok: a kultúrába való befektetés olyan befektetés, amely, még ha az adott pénzügyi évben nem is látszik megtérülni, középtávon biztosan meg fog (…) már az is nagy előny, hogy közel kerülünk a kultúrához.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – sajtóközlemény

Loading