SOS: Save Our Sources! – A frissen indult EEnlarge Europe kampánya a kis klubokért

Minden zene kicsiben kezdődik. Minden világhírű sztár valaha egy kis füstös klub apró színpadán kezdte. El tudod képzelni, milyen lenne, ha eltűnne a táptalaj, ha a zenei gyökereket kitépnék ebből az érzékeny zenei ökoszisztémából?

“Hogy a művésszé váljak, aki lettem, a kis klubos fellépések nagyban hozzájárultak” – mondta Anna Calvi a Guardian-nek tavaly. Nem is mondhatta volna pontosabban. Sajnos egész Európában látszik az a szomorú jelenség, hogy a klubok, főleg a kisebbek, függetlenül múltjuktól, eltűnnek. Gondoljunk csak a legendás londoni Marquee Club-ra, a rég ledózerolt budapesti Kultiplexre és R33-ra, a frissen bezárt Dürer Kertre, és még sorolhatnánk. A jelenség hátterében több ok is megbújik, függően attól, hogy mekkora a város, milyen az ország gazdasági helyzete, elvándorolnak-e a fiatalok nyugat-európai nagyvárosok felé szebb jövő reményében. Ez a tendencia évek óta látszik, aztán tavaly megérkezett a COVID. Most minden klub iszonyú nagy veszélyben van.

Minden zene kicsiben kezdődik. Minden világhírű sztár valaha egy kis füstös klub apró színpadán kezdte. El tudod képzelni, milyen lenne, ha eltűnne a táptalaj, ha a zenei gyökereket kitépnék ebből az érzékeny zenei- és kulturális ökoszisztémából? Ha nincs táptalaj, szép lassan az egész el fog sorvadni. A kis klubok az egyik legértékesebb elemei ennek az élettel teli és színes világnak, nem csak zenei szempontból, de ők a bölcsője rengeteg új művészeti formának, közösségnek, kulturális mozgalomnak és a szabad gondolkozásnak is.

„A klub a találkozás helye, ahol igazán közel érezheti magát közönség és előadó. A felfedezés helye, ahol érdekesebbnél érdekesebb zenei produkciók mutathatják meg magukat. Ugródeszka a nagyszínpad felé, de ahonnan aztán mindig visszakívánkozunk a kis klubba, hiszen igazi kapcsolat ott alakul ki a közönséggel s táncolhatsz önfeledten bele az éjszakába. A bemutatók helye, ahol megtalálható a kellő intimitás ahhoz, hogy egy művész újabb és újabb oldalát mutathassa meg közönségének.  S nem utolsó sorban elengedhetetlen tartozéka a rendszeres minőségi -elő!- zenefogyasztásnak. Röviden:élmény.”  –  Bajusz Gábor/Funkorporation

Funkorporation

Az EEnlarge Europe rá akar mutatni erre a veszélyre, és megkér mindenkit, aki valaha akár egy percig is zenét hallgatott, hogy emelje fel a kezét! Hívjuk fel a figyelmét minden döntéshozónak arra, hogy a zene elemien fontos része mindannyiunk életének, és a kluboknak azonnali segítségre van szüksége. Gyors és hatékony anyagi segítségre, mielőbbi nyitásra, mielőtt végképp kivéreznek. Kiáltusnk együtt SOS-t: Save Our Sources – Mentsétek meg az zenék forrását!

„A kisebb előadóterek létfontosságúak a feltörekvő művészek számára. Egy város zenei életének jövője ezeken a kis helyszíneken múlik, mivel ezek a legalkalmasabb terek, amelyekben az együttesek, előadók fejlődhetnek.  Itt megtanulják hogyan fejezzék ki önmagukat és hogyan hozzanak létre egy egyedi kapcsolatot a közönséggel. Ezek a kis terek azt az érzést keltik bennünk, hogy oda tartozunk és egy családias környezetet nyújtanak, amelyre manapság mindenki vágyik. Ezek azok a helyek, ahol eszmecseréket folytathatunk, alkothatunk és önmagunk lehetünk bármiféle nyomás vagy elvárás nélkül a külső világ részéről. A kis előadóterek bezárásával egy új generáció kulturáját gyilkoljuk meg, bebörtönözzük a nyers kreativitást, ami valami új dolognak adna életet. Ezeknek a tereknek nagy szükségük van a támogatásra, mivel nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy kiegedjük magunkból a tiszta és friss energiát, ami megtöri a régimódi mintákat és kiemel minket az evilági létből.”  –  Alex Stingu – Baby Elvis

Baby Elvis

Az EEnlarge Europe kis klubok közössége és edukációs program, kifejezetten a kulturális táptalaj igényeire szabottan, hiszen minden élőzene ott kezdődik. Céljuk, hogy életbentartsák a zenei életet egymást segítve, egyre magasabb minőségi szintre törekedve, hogy így segítsék a fejlődő zenészeket és művészeket. Mert a zene az oxigén a vérünkben.

Szükséges, hogy mindenki felsimerje a kis klubok jelentőségét ebben a törékeny zenei ökoszisztémában, mert ezek a helyek a kezdőpontok a legnagyobb fesztiválok és arénák színpadaihoz. Itt születnek az új stílusok, új művészeti irányzatok, új ötletek. Az EEnlarge Europe csapata az SOS: Save Our Sources kampányhoz ismert zenészeket kért fel, hogy mondják el, számukra mit jelent egy kis klub, személyesen és a karrierjük szempontjából is. Ezeket az EEnlarge Europe facebook oldalán követhetitek. A csapat hisz benne, hogy ha elég hangosan kiáltunk SOS-t, a döntéshozók felismerik, hogy lépniük kell, mielőtt még túl késő lenne.

Az EEnlarge Europe jelenleg öt klub összefogása négy országból: a Channel Zero Ljubljanából, a Nappali Pécsről, a Moszkva kávézó Nagyváradról, a Kvaka 22 Belgrádból, a Zentropia Zentáról, meg egy elhivatott lány Budapestről. A projekt fő finanszírozója az Európai Unió, és köszönettel tartoznak a JUMP European Music Market Accelerator-nak is,

(sajtóközlemény)

Loading