Táncművészeti előadás Madách Imre műve nyomán – „Tragédia” az Aradi Kamaraszínházban

Március 14-én, kedden, 19 órakor az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadását tekinthetik meg a nézők a nagyszínház termében. A táncelőadás Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült és az Aradi Kamaraszínház évadában kerül bemutatásra Aradon.

Az emberiség Madách Imre szerinti sorsdrámájának filozófiáját sokan és sokféleképpen értelmezik és viszik színpadra. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadásában a táncművészet segítségével tárja a nézők elé a madáchi mű gondolatgazdag világát.

„Miért gondolom, hogy koreográfiát, táncelőadást alkothatunk Madách Tragédiájából? A Madách szöveg komplexitását, filozofikus drámaiságát a zene-tánc-mozdulat-látvány-film eszköztárral, rövidített szöveggel ki lehet-e fejezni vagy eleve bukásra ítéljük a darabot a Lucifer-i rideg logika, a tagadás, a mindenben hibát találó érvelés mentén?” – így fogalmazza meg gondolatait az előadásról Könczei Árpád rendező, koreográfus, aki gondolatébresztőnek szánja a produkciót, amelyben a néptánc, a kortárstánc és a mozgásművészet eszközeit használva, a férfi-nő kapcsolatról, az egyén és tömeg viszonyáról, a hitről, szerelemről, szabadságról, a versenyről, a falanszter létről tesz fel kérdéseket, amelyekre megpróbál válaszokat is keresni. Táncszínházi drámájával gondolkodásra készteti a nézőt, aki mindvégig a mozgás, a zene és a látvány művészi összhangját élvezheti. 

Az előadásra érvényesek az Aradi Kamaraszínház bérletei, valamint jegyek 15 (teljes ár) és 7 (diák) lejes áron kaphatók március 9-től a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy mivel március 12-ig zajlik a bérletárusítás a 2023-as évadra, a március 14-i előadásra megváltott jegyek nem helyre szólnak. A jegyiroda nyitvatartása: március 09-én, csütörtökön 10-14 és 17-19 óra között; március 10-én, pénteken 10-16 óra között; március 11-12-én, szombaton és vasárnap 10-12 és 17-19 óra között; március 13-án, hétfőn zárva; március 14-én, kedden 10-14 és 17-19 óra között. Foglalás, információ a 0744-475147-es telefonszámon lehetséges.

Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott!

Tragédia – Madách Imre nyomán
Háromszék Táncegyüttes Sepsiszentgyörgy

Dramaturg: Kozma András

Koreográfus asszisztens: Melles Endre

Koreográfus asszisztens, balettmester: Cseke Ágnes

Jelmeztervező asszisztens: Csüdöm Eszter

Kellék-készítő mester: Zayzon Ádám

Operatőr: László Barna

Művészeti munkatárs, koreográfus: ifj. Zsuráfszky Zoltán, Harangozó-díjas

Díszlet-, jelmeztervező: Balázs Gyöngyi

 

Zeneszerző, rendező-koreográfus: Könczei Árpád, Harangozó-díjas

 

SZEREPOSZTÁS:

Az Úr – Fazakas Tamás

Angyalok kara – Iffiú Boróka, Kocsis Tekla, Kocsis Ünige, Kolcsár Zonga, Szilágyi Katalin, Vetró Bodoni Flóra

Ádám – Márton Csaba

Éva – Márton Edina-Emőke

Lucifer – Melles Endre

Földanya – Erőss Judit

Catulus – Kiss Adorján

Hippia – Ádám Júlia, Both Eszter

Cluvia – Podholiczky Rebeka Ráhel, Vass Tünde

Gladiátorok – Portik Norbert, Szvinyuk Sándor

Péter apostol – Fazakas Levente

Helene – Lukács Réka

Robespierre – Portik Norbert

Saint-Just – Kiss Adorján

Marquis arisztokrata – Fülöp Zoltán-József

Éva anyja – Lukács Réka

Tudós/falanszter vezető – Kocsis Lilla-Tünde

Két eszkimó – Pável Hunor-Mihály, Szvinyuk Sándor

Rabszolgák, kórus, eretnekek, barátok, forradalmárok, polgárok, munkások, diákok, falanszter lakók

– Ádám Júlia, Both Eszter, Fazakas Mónika, Gere Gabriella, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Podholiczky Rebeka Ráhel, Vass Tünde, Vitályos Dorottya, Bakos Ernő, Balla Gergely, Fülöp Zoltán-József, Gere Csaba, Kiss Adorján, Pável Hunor-Mihály, Portik Norbert, Szvinyuk Sándor

Heveder zenekar: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György

az Aradi Kamaraszínház közleménye

Loading