Újvidék. Afrim. Részegek.

RÉSZEGEK ÚJVIDÉKEN
A SYNERGY WTF – A NYELVI KISEBBSÉGI SZÍNHÁZAK
NEMZETKÖZI FESZTIVÁLON

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Ivan Viripajev: Részegek című előadása (r.: Radu Afrim) novemberben Szerbiában vendégszerepel a Synergy WTF – a Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiválon. Az előadásra november 23-án, szombaton 19:00 órától kerül sor az Újvidéki Színház Nagytermében.

 

Fiatal lányok, modellek, friss házasok, középkorú házastársak, bankmenedzserek, fesztiváligazgatók, megcsalt férjek és feleségek, összesen tizennégy különböző rangú, életkorú férfi és nő vall a Részegekben a világról, elveszett értékeinkről. A mű szerzője az orosz új dráma  mozgalom folytatójaként, valamint az Oxigén művészeti mozgalom elindítójaként egy teljesen új esztétikán alapuló színházi nyelvvel kísérletezik: bár a minket körülvevő nyers valóságról beszél, visszalopja a költészetet a színházba. 

Radu Afrim valós élethelyzeteket teremtve mondatja ki a szereplőkkel a részegség különös állapotában bennük megfogalmazódó dilemmákat: Ki az, aki nem fél a haláltól? Mit jelent az istenhit, az emberi hűség és szeretet ma, amikor a mindennapi tapasztalat nem a transzcendencia megélése, hanem a megélés utáni sóvárgás? Hogyan kell hazugság nélkül élni?

Hogy mit válaszolunk, az nyilván rajtunk áll.

A kortárs orosz író drámáját Kozma András fordításában állította színpadra a Tompa Miklós Társulat. A 18 éven felülieknek ajánlott produkció angol és szerb feliratozással követhető. Az előadás időtartama 3 óra 15 perc, 1 szünettel.

 

Szereplők: KÁDÁR Noémi, GÁSPÁRIK Attila, NAGY Dorottya, BOKOR Barna, KOVÁCS Botond, B. FÜLÖP Erzsébet, GALLÓ Ernő, BEREKMÉRI Katalin, LÁSZLÓ Csaba, MOLDOVÁN Orsolya, P. BÉRES Ildikó, KÁDÁR L. Gellért, BARTHA László Zsolt, SIMON Boglárka-Katalin, VARGA Balázs, CSÍKI Szabolcs.

Ének: KÁSLER Magda; Nagybőgő | Double-bass: KOSTYÁK Márton; Zongora | Piano: BOROS Csaba.

Rendező: Radu AFRIM; Díszlettervező: BARTHA József; Jelmeztervező: MOLDOVÁN Orsolya; Zene: BOROS Csaba; Koreográfus: DABÓCZI Dávid; Rendezőasszisztens, dramaturg: SZABÓ Réka.

 

Fotó: Bereczky Sándor

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat – P.R. titkárság

Loading