Az Aradi Kamaraszínház Jerevánban: a III. Richárd a Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon

A Jereváni Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon vesz részt az Aradi Kamaraszínház, amely William Shakespeare III. Richárd című darabját mutatja be. A világhírű örmény rendező, Karo Balyan által színpadra állított előadás az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukciójában készült. Az előadás bemutatója Szegeden volt idén nyáron.

„Országomat egy lóért!” – hangzik el Shakespeare egyik leghíresebb mondata a III. Richárd végén. Richárd, Gloster grófja, eltökéli, hogy megszerzi magának Anglia trónját. A béke unalmas neki. Mesterien szövi a hazugságok egyre sűrűbb hálóját, melyen lassan mindenki fennakad, aki az útjába áll. Élvezettel játssza a gonosz szerepét, és fondorlatos terveibe folytonosan bevonja a nézőt, aki szemtanúja lehet egy páratlan zsarnok felemelkedésének és bukásának. Kevés olyan ikonikus figura van a színháztörténetben, mint III. Richárd. A sztereotípia: Richárd, a véreskezű zsarnok. De ki ez az ember valójában, és milyen az a közeg, amely engedi őt felemelkedni? 

Ezekre a kérdésekre keresi a választ az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház izgalmas és egyben kivételes koprodukciója, amelynek rendezője Karo Balyan, a Yerevan International Shakespeare Theater Festival igazgatója. Karo Balyan a Shakespeare-művek rendezésére specializálódott, Európa sok országában dolgozott eddig. Az Arad-Szeged színháztengelyen megvalósított előadásban Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgató-rendezője játssza III. Richárd szerepét. Színpadra lépnek Balog József, Büky Beáta, Gyuriska János, Juhász Illés, Kancsár Orsolya, Nagyhegyesi Zoltán, Varga Bálint és Beszterczey Attila Szegedről, valamint Éder Enikő és Tapasztó Alexandra Aradról.

Az Aradi Kamaraszínház társulata korábban részt vett a 23. Gdanski Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, bemutatkozott az észak-macedóniai Bitola Shakespeare Fesztiválon, valamint a gyulai Nemzetközi Shakespeare Fesztivál visszatérő vendége. 

Az örményországi fesztivál idén október 17-22 között látja vendégül a világ legizgalmasabb Shakespeare-produkcióit. A seregszemlén összesen 10 ország képviselteti magát csaknem 20 előadással. Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukcióját október 21-én láthatja a közönség Jerevánban.

az Aradi Kamaraszínház közleménye

Loading