Bagossy Levente színházi-makett kiállításával nyílik az Új Színházi Fesztivál kilencedik kiadása

Bagossy Levente, Jászai Mari-díjas díszlettervező makettjeiből nyílik kiállítás a Ioan Slavici Klasszikus Színházban. A makettek igazi műalkotások, melyek különleges, apró színházi világba repítik az érdeklődőket.

A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest szervezésében a Nemzetközi Új Színházi fesztivál 9-ik kiadása keretében kiállítás nyílik Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező színházi díszlet makettjeiből 2024. május 11-én, szombaton 18 órától a Ioan Slavici Klasszikus Színházban előterében.

Az elmúlt 30 év színpadtervei közül 20-at tekinthet meg a közönség miniatűr makett formájában. A makettek az előadásokat megelőzően készültek és hűen tükrözik a későbbi színpadképet. Ezek között látható a Don Giovanni, az Úrhatnám polgár, a Tartuffe, a Hamlet vagy a Függöny fel! produkciók kicsinyített mása is. A miniatűr doboz-világok varázslatosan idézik meg a kukucskáló színház csodáját: mások életét szemléljük, s lélekben be is léphetünk oda. Az aprólékosan kivitelezett makettekbe bepillantva a néző elé tárul a teljes színházi díszlet minden egyes kelléke. A piciny poharak, miniatűr csillárok, apró bárszékek, pamlagok, plakátok és bábuk révén egy különleges világ részesévé válhatnak az érdeklődők.

A kiállítást megnyitja Bogdan Costea,  az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház igazgatója és Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója, az alkotó, Bagossy Levente jelenlétében. A megnyitón közreműködik Bagossy Lenke, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Bartók Béla Konzervatóriumának fuvola szakos tanulója.

A kiállítás május 11 – 17 között a fesztivál ideje alatt látogatható.

A fesztivál részletes programját a Ioan Slavici Klasszikus Színház felületein érhetik el.

az Aradi Kamaraszínház közleménye