[Esemény] – JazzEst a Várban – Wingman Jazz Trio koncert – Marosvásárhely

A marosvásárhelyi Kulturális és Művészeti Központ szeretettel várja a kedves érdeklődőket egy szabadtéri jazzkoncertre, amelyre szombaton, július 15-én este 7 órakor kerül sor a Marosvásárhelyi Vár kis színpadán. A résztvevőknek egy változatos zenei repertoárban lesz részük, amelyet a Wingman Jazz Trio biztosít. A szóban forgó koncert egy különleges esemény, amelyet az élő jazz zene eleganciája és a Vár légkörének egyedülálló hangulata jellemez. A változatos zenei repertoár egyedi műsorkoncepcióját a következő tagok biztosítják: Dénes József – gitár, Vitályos Lehel – nagybőgő, Ferencz Áron – dob. 

Az együttes által támogatott zenei projekt kísérleti jellegű, nem a szórakoztatóipar, vagy a fogyasztói társadalom készterméke. A zenekar tagjai nem az eldobható zene „gyártására” törekednek, hanem az alkotói vágy hajtja őket. Projektjük a jazz-zene egy olyan részét képviseli, amely megőrzi zenei minőségét anélkül, hogy az az üzleteskedés csapdájába esne. Íme a trió stílusát meghatározó jellegzetességek. 

Az együttes az alábbi tagokból áll össze: 

Ferencz Áron | Ütőhangszeresként a zenei útja 13 éves korában kezdődött. A legelején rockzenekarokkal turnézott, majd 18 éves korában a kézi ütős hangszerek felé terelődött az érdeklődése, valamint a népzenei, alternatív és elektronikus világok is célkeresztjébe kerültek. Mindezek után betekintést nyert a jazz világába is. Országszerte számos zenésszel működött együtt, karrierjének húsz éves története alatt több, mint 50 zenei projektnek volt a tagja. Kiemelkedő projektek, kronológiai sorrendben, amelyekben huzamosabb ideig volt tag és a játékára is hatással voltak: Kopor-show, The Others, sZempöl, Fabatka, Égvilág, Progorgan, Petra Acker Trio, Luiza Zan Trio, Mozaik Trio, Stereotrombone, Klausengroove, Hanta, Sense, Rubié, Árcsi. 

 

Vitályos Lehel | Sepsiszentgyörgyi születésű alkotó, több zenei műfaj hódolója és művelője. Együttműködött olyan neves alkotókkal, mint Nicolas Simion, Luiza Zan, Juhász Gábor, Hána László, Mezei Szilárd, Ségercz Ferenc, Szokolay Dongó Balázs, Kovács Ferenc, Földes „Hobó” László, Mohamad Zatari, Nicolas Simion, Tóth Viktor, Big Band Radio Romania. A sikeres sZempöl zenekar oszlopos tagja. Színházi zenészként is több előadásban játszott. Az Improvíziók nevű zenekari projektben is jelen volt, mely a Bartók illetve Kodály hatásait felelevenítő zenei világban bővelkedik, eredeti hangszerelésben. A Jazzpar Trio alaptagja, mely a 30-as évek párizsi hangulatát, hangzását és varázsát próbálja megragadni Django Reinhardt egyedi gypsy jazz, vagy más néven a manouche jazz stílusát idézve.

 

Dénes József | Javarészben a dzsessz műfaja által diktált stílusok nyomában üget, olykor érintve a blues, a pop és a rockzene világát is, ráadásul a komolyzene univerzumát is érdeklődéssel követi, ez utóbbit kizárólag hallgatóként. Ezeket inkább hatásként kell érteni, hiszen mindenből merít, ami megihleti. Még a városi zajok is inspiráció tárgyát képezik, ugyanis a színházi jellegű hangtechnikusi szakmát is elkezdte művelni néhány éve, és emiatt a zajok illetve hanghatások egyre inkább az érdeklődésének horizontjába kerültek. Olyan kaliberű zenészekkel lépett fel az idők során, mint A.G. Weinberger, Benkő Róbert, Grencsó István, Mezei Szilárd, Hána László, Michael Acker, Eduard Jak Neumann és még sorolhatnánk. Játszott színházi zenét is, olyan társulatokban, mint Várszegi Tibor Társulata (MU Színház, Budapest, HU), Tompa Miklós Társulat (Marosvásárhely, RO), Újvidéki Színház (RS). Olyan zenekarok alapítótagja, mint a Nunatak Band, Short Cuts, Sánkér Quartet, Következő Zenekar, Malter Egó.

 

Szeretettel várják a kedves érdeklődőket szombaton, július 15-én este 7 órakor a Várkertben a JazzEst a Várban – a Wingman Jazz Trio szabadtéri koncertjére. Az eseményre a belépés díjtalan.

Kommunikációs Osztály
Kulturális és Művészeti Központ Marosvásárhely

Sajtóközlemény