Évadzárás és évadhirdetés a Tomcsa Sándor Színházban

Július 1-jén a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vezetősége a sajtó képviselőit azzal a céllal hívta össze, hogy az új színházi évadot ismertesse. Nagy Pál igazgató, valamint Dálnoky Réka művészeti vezető egyetértettek abban, hogy a 2022/23-as évad nagyon mozgalmas és a programkínálat szempontjából széles skálán mozgó évad lesz.

Három új nagyszínpadi előadást tervezünk színpadra vinni, melyek a bemutatás tervezett sorrendjében a következők: Witold Gombrowicz Operett (r.: Szilvay Máté) című produkciója, amely szilveszterkor is műsoron lesz illeszkedve A zene éve Székelyudvarhelyen kezdeményezéshez. Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című darabját Anca Bradu rendezi, míg Eugène Ionesco Haláli nagy játék című drámáját az ország egyik legelismertebb rendezője, Alexandru Dabija állítja színpadra. 

Ezeken kívül még 5 új előadást tervezünk színre vinni. A Kondi (r.: Kató Zsolt) egy egyéni előadás lesz, a Petőfi-Szelfi (r.: Bartal Kiss Rita) az Udvarhely Bábműhely és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábtagozatának közös produkció, az Afterparty (r.: Andrew Hefler) egy improvizációs stúdióelőadás, a Nyolckor a bárkán (r.: Márkó Eszter) nagyszínpadi gyerekelőadás, az Ábel. Rengeteg. (r.: Tóth Tünde) pedig egy Ábel a rengetegben adaptáció a Tamási-emlékév kapcsán. 

A korábbi években bemutatott produkciók közül további tizenhármat műsoron tartanak a nagy érdeklődésre való tekintettel: A hétszépségű királykisasszony című szabadtéri bábos játék, A zöld macska című életszerű kocsmaszínház, az Aranyszívű Juliska című bábos mese, Az öreg király hagyatéka című álmokból szőtt bábjáték, az Esti próba című kamaradráma zongorára, az Furcsa pár című komédia, a Haramiák című dráma, a #kivagyok című színházi nevelési előadás, a Leenane szépe című fekete komédia, a Meghatározatlan időre című kirakatszínház, a Száll a kakukk fészkére című dráma, a Szerbusz! című kísérleti színházi előadás, a Vérszirom című színházi nevelési előadás. 

Szintén a Petőfi emlékévhez kötődően, 2023. március 15-én tervezzük bemutatni – kétszeri halasztás után – a forradalom.ma 3.0 című produkciónkat, Tóth Árpád rendezésében.

A vezetők elmondták, hogy bár az évad első részét nagyban befolyásolta a koronavírus-járvány, hálásak a nézők érdeklődéséért és a székelyudvarhelyi színházlátogatók kitartásáért ebben a nehéz helyzetben. Nagy Pál szavaival: „A legnagyobb dicséret a nézőké, hiszen akik színházba akartak jönni, azoknak nem szegte kedvét semmilyen nehézség vagy korlátozás.” Kiemelte, hogy egyik legjelentősebb megvalósítás a színházunk által kezdeményezett bukaresti magyar színházi fesztivál, a BukFeszt megszervezése volt.

A társulatnál személyi változások is történtek. Dálnoky Réka művészeti vezető úgy döntött, hogy ősztől máshol folytatja munkáját, illetve nem hosszabbítjuk meg a szerződést Bekő Fóri Zenkő, valamint Sepsi Melinda színművészekkel. 

Nyáron az épületben dolgozó másik két intézménnyel közösen tervezzük a nagyteremben a régi nézőtéri székek kicserélését, a szőnyeg és a nagyfüggöny cseréjét, ezzel is hozzájárulva a nézők komfortérzetének javításához, egy még barátságosabb közösségi tér kialakításához.

Az előző évadokhoz hasonlóan idén is kikértük a közönség véleményét, akik megszavazták a 2021/22-es évad legnépszerűbb színészét László Kata személyében. A belső szavazás eredményeként a társulat tagjai Barabás Árpádot választották az évad színészének és Máthé-Miklós Mónika ügyelőt az évad háttérmunkásának.

Hétfőn a színházunk vezetősége részt vesz a 30-ik UNITER (Román Színházi Szövetség) gálán, ahol a színházunkat három kategóriában is jelölték.

Július 4-étől meghirdetjük az új bérletrendszerünket, melyekben a színházunk három nagyszínpadi előadása, Operett, Hat szereplő szerzőt keres és a Haláli nagy játék mellett két vendégelőadás és az Udvarhely Néptáncműhely előadása is gazdagítják a kínálatot. 

Ugyanakkor a nyár folyamán folytatjuk a szervezését a 13-ik dráMA kortárs színházi találkozónak, melynek idei mottója az Új formák kellenek, és amelyre szeptember 19-25. között kerül sor. Emellett elkezdjük a felkészülést a színházunk megalapításának következő évben esedékes 25 éves évfordulójára.

a Tomcsa Sándor Színház közleménye

Loading