Kézdi Imola első verseskötete az Aradi Kamaraszínházban

Miért ír verseket egy színész? Milyen az, amikor színház és költészet találkozik? – minden bizonnyal ezekre a kérdésekre is választ kap majd az Aradi Kamaraszínház közönsége Kézdi Imola Miniallűrök című verseskötetének bemutatóján. Kézdi Imola színművésszel a szintén aradi származású Kelemen Kinga dramaturg beszélget az aradi bábszínház termében május 7-én, 18 órakor. 

Kézdi Imola színművész a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja. Két éve ír verseket. Azóta a Korunk, a Látó és a Helikon szépirodalmi folyóiratok hasábjain is megjelentek költeményei. Első kötete Miniallűrök címmel látott napvilágot a kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában. Kézdi Imola versbe foglalta saját életét és az általa eljátszott tragikus sorsú nők megéléseit is. „Ez a színház, az életem és párkapcsolataim esszenciája, ez az első sóhaj, ami kijött belőlem” – nyilatkozta a színész-költő debütkötetének kolozsvári bemutatóján, ahol elmondta azt is, hogy azért kezdett el éppen most verseket írni, mert a színház mellett, ami nagyon hangos volt nagyon sok ideig, nem történt meg az elcsendesülés, egészen 2019-ig, a pandémia kezdetéig. Rövid szövegek ezek, csattanósak, szójátékokkal telítettek, de keserédesek mind. „Szikrázóan elmés, ironikusan játékos és tragikusan szép, fájdalmasan életvidám versek. Külön stílust és saját nyelvet teremtenek – ráadásul a lényegről, a felfoghatatlan vagy tarthatatlan, ezerillatú és vad és lehetetlen szerelemről szólnak, valósággal belebolondítanak magukba. Minden szöveg friss ámulattal csodálkozik rá a szavak eredeti jelentésére, miközben eredeti jelentéseket teremt ebben a különös mágneses térben, ahol minden szóban rím lakik, és valaki egyszerre köt pulóvert és kompromisszumot” – írja róla Szabó T. Anna költő.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, Kézdi Imola neve nem ismeretlen Aradon, hiszen a Jásza Mari-díjas, többszörös UNITER-díjas színésznő a Csiky Gergely Főgimnázium egykori diákja. A közönség most a színész-költő teljesen új arcával találkozhat a könyvbemutatón. Az est moderátora az aradi származású Kelemen Kinga dramaturg, aki szintén diákja volt a Csiky Gergely Főgimnáziumnak, közreműködik Éder Enikő színművész és Tapasztó Ernő színész-rendező. 

A könyvbemutató időpontja: 2022. május 7. szombat, 18:00 óra

Helyszíne: Aradi Kamaraszínház (bábszínház terme)

az Aradi Kamaraszínház közleménye

Loading