Magyar Filmek a Festum Varadinumon

A Varadinum mozi egyedülálló lehetőséget kínál a filmrajongóknak, hogy élvezzék a magyar filmművészet gazdagságát és sokszínűségét. Hat magyar filmet vetítünk le májusban a Festum Varadinum szervezésében a nagyváradi Cinema Palace-ban.

A vetített filmek listája a következő:

  • Május 9., csütörtök, 17:00 – „Larry”
  • Május 10., péntek, 17:00 – „Hat hét”
  • Május 13., hétfő, 16:30 – „A nemzet aranyai”
  • Május 14., kedd, 16:30 – „Magyarázat mindenre”
  • Május 16., csütörtök, 17:00 – „Veszélyes lehet a fagyi”
  • Május 20., hétfő, 17:00 – „Elfogy a levegő”

A filmek izgalmas palettát kínálnak a nézőknek, tartalmukban mély drámáktól kezdve dokumentumfilmeken át egészen a szívmelengető vígjátékokig. A rendezők között olyan nevek szerepelnek, mint Bernáth Szilárd, Szakonyi Noémi Veronika, Zákonyi S. Tamás, Reisz Gábor, Szilágyi Fanni vagy Moldovai Katalin.

A Larry című filmdráma egy dadogással küzdő fiú megpróbáltatásairól szól, míg a Hat hét egy fiatalon anyává vált lány kálváriáját és dilemmáit követi nyomon. A nemzet aranyai dokumentumfilm, sportfilm azokról a magyar vízilabdázókról, akik 1997 és 2008 között elsöprő világsikert arattak. A 2023-as Magyarázat mindenre című játékfilm, dráma érettségi előtt álló fiatalokról és szerelemről szól, azonban ezeknél sokkal több kérdést is felvet. A Veszélyes lehet a fagyi egy ikerpár történetét dolgozza fel, akik egymást életét kölcsönösen jobbnak és könnyebbnek látják, kapcsolatukba egy férfi feltűnése hoz fordulópontot. Az Elfogy a levegő egy eleinte közkedvelt irodalomtanárnő kálváriáját mutatja be, akinek egy filmajánlás következtében fenekestül felfordul az élete.

A Varadinum Mozi szeretettel vár mindenkit ezekre a különleges vetítésekre. A jegyeket ingyenesen igényelhetik a Bihar megyei RMDSZ irodájában, hétköznapokon 10 és 15 óra között. Fontos, hogy a helyek száma korlátozott, ezért a szervezők kérik, hogy jegyeket csak akkor igényeljenek, ha biztosak a részvételben.

Az eseményt a következő partnerek támogatják: Lotus – Cinema Palace Oradea, Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest, Filmtett Distribution, Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum Magyarország, valamint A Vándormozi.