[Meghívó] „Egy nap a Várgalériában”

A Marosvásárhelyi Kulturális és Művészeti Központ szeretettel meghívja Önt az „Egy nap a Várgalériában” című eseményre, amelyre csütörtökön, augusztus 10-én kerül sor a marosvásárhelyi váron belül működő Várgalériában.

 

E rendhagyó esemény célja az „Iskolák, gyűjtők, mecénások – Erdélyi képzőművészet a 20. század első felében” című ideiglenes kiállítás művészi értékének, témájának és a műalkotások társadalmi-történelmi kontextusának megismertetése a közönséggel és a művészet kedvelőivel.

Az esemény keretében előre meghatározott időpontokban várjuk az érdeklődőket, ahol a nagybányai és a marosvásárhelyi festőiskolák témakörökben lesznek tárlatvezetések és előadások, valamint egy művészi pillanatra is sor kerül a Scena Színház jóvoltából.

Az eseményhez tartozó programokra a következő időpontokban kerül sor:

·       16:00 órától magyar nyelvű tárlatvezetés, Oniga Erika művészettörténész vezetésével

·       17.00 órától román nyelvű tárlatvezetés Dr. Strebeli Robert, a Megyei Múzeum Nagybányai Szépművészeti Központ igazgatójának vezetésével

A rendezvény folytatásában 18.00 órától két előadás mentén nyerhetnek további betekintést a kiállításra vonatkozóan:

·       „Erdélyi festők a 20. század elején” – Dr. Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármesterének román nyelvű előadása

·       „A marosvásárhelyi városi szabad festőiskola (1932-1949)” – Oniga Erika művészettörténész magyar nyelvű előadása

Az esemény keretében sorra kerülő művészi pillanatot a Scena Színház támogatja. A kiállítás témájához igazodva élő szobrok, drámai szöveg, zene és festészet párosításából áll össze a repertoár.

Kommunikációs Osztály
Kulturális és Művészeti Központ Marosvásárhely

Sajtóközlemény

Loading