Évadkezdés a Tomcsa Sándor Színháznál

Augusztus 18-án a helyi sajtó képviselői előtt ismertettük az új színházi évadot, illetve néhány, a teátrum fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett programunkat. Nagy Pál igazgató elmondása szerint a 2023/24-es évad „rázósan indul”, utalva a néhány hete napvilágot látott kormányrendelet-tervezetre, amely sok kulturális intézmény létét veszélybe sodorja. 

Ennek ellenére bizakodással nézünk a soron következő évad elé, Barabás Árpád művészeti vezető szavai szerint: „mi előre menekülünk, abban a tudatban, hogy ennek a menetelésnek bármikor útjában állhat egy kormány által felépített betonfal”. Az új évad ismertetésébe belekezdve elmondta, hogy négy új nagyszínpadi előadást tervezünk bemutatni, amelyek a bemutatás tervezett sorrendjében a következők: Darvas Benedek és Pintér Béla Parasztopera (r.: Györfi Csaba) című produkciója, ennek a tervezett bemutatója novemberben lesz, közösen a másik évfordulós intézménnyel, az Udvarhely Néptáncműhellyel. Ezt követi decemberben Georges Feydeau Zsákbamacska c. komédiája, egyben szilveszteri műsor, amit Barabás Árpád állít színpadra. Ez szintén koprodukcióban fog elkészülni a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal. Székely Csabának a tízparancsolat tematikáját átjáró drámáját, a 10-et (melynek Romániában magyar nyelven ez lesz az ősbemutatója) Rusznyák Gábor magyarországi rendező rendezi, a sort pedig egy gyerekelőadás zárja, Tamási Áron mesejátéka, az Ördögölő Józsiás (r.: Szabó Attila). Ezeken kívül még két új stúdióelőadást tervezünk színre vinni: a Győrfi Kata által írt Kondi (r.: Kató Zsolt) Fincziski Andrea egyéni előadása lesz, továbbá a Cédric Chapuis Élet-Ritmusra darabja pedig Esti Norbert színművész egyéni produkciója lesz, Márkó Eszter rendezésében.

Az eddigi évadnyitóktól eltérően ez alkalommal egy nagyobb méretű, mindenki számára nyitott évadkezdéssel készülünk – kezdett bele Albert Orsolya színművésznő a jubileumi év külön programjainak ismertetésébe. „Szeretnénk, ha ebben az évadban a nézőkhöz még közelebb kerülne a színház és a színészek. A színház egy év alatt több alkalommal kimozdul az épületből. Mi kíváncsiak vagyunk a nézők véleményére, és azt akarjuk elérni, hogy ők is kíváncsiak legyenek ránk.” A közös évadnyitó esemény a Függönyt fel! címet viseli, és két napra terjed ki. Mivel Tomcsa Sándor, színházunk névadója augusztus 27-én született, aznap délelőttre szervezünk egy 25 km-es biciklizést a város közelében – erre a programra várjuk a regisztrálókat a következő linken: https://forms.gle/ypn9uxQ9zuGPhL7t6. Másnap, 28-án, hétfőn délután közös főzésre, társas- és szabadéri játékokra, színházlátogatásra, kincskeresésre kerül majd sor. De lesz jelmezbe öltözés és díszlet előtti fotózás is. Ekkor lehet először kézbe venni a jubileumi évadra készült pontgyűjtő füzetet, amelybe matricákat gyűjthetnek a nézők egész évad során, a végén meg jutalomban részesülnek a legkitartóbbak. 

Ez a rendezvény mellett az évad folyamán több eseménnyel, programmal készül színházunk, amellyel hangsúlyozni szeretnénk az évforduló jelentőségét: lesz ünnepi gálaest november 9-én, kiállítás a nézők által beküldött, a színház történelméhez kapcsolódó tárgyakból, szakmacsere színészek és nézők között, kávéházi beszélgetések, a 25 év során nálunk járt vendégművészek rólunk írt gondolatainak megosztása. De készülünk egy, a negyedszázadot összefoglaló kiadvánnyal is. Évad végére pedig egy szabadtéri előadást tervezünk, amelyet városunkból elszármazott művészek adnak majd elő, és amelyet Balázs Attila, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója, aki szintén székelyudvarhelyi, állít majd színpadra. 

Ez az évad az Udvarhely Bábműhely számára is évfordulós lesz. Annak helyzetét és jövőjét ismertetve az igazgató elmondta: „saját otthont tervezünk neki, egy új játékteret”. Lukács Emőke, a Bábműhely vezetője szerint éppen tíz év telt el azóta, hogy az első lépéseket megtették afelé, hogy Székelyudvarhelyen önálló bábtagozat jöjjön létre, hiszen 2014-ben mutatták be a Cókmók, avagy a mórgolódó szekrénymanó című első bábelőadást. „Új előadással nem készülünk emberi erőforrások hiányában, hiszen sok olyan előadásunk van, amelyeket jóval kevesebbszer játszottunk, mint amekkora igény volt rá” – zárta Lukács Emőke.

a Tomcsa Sándor Színház közleménye

Loading