Nyári hangversenysorozat a Farkas utcai templomban 2024

Idén is megszervezi Nyári hangversenysorozatát a Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség: július 3-tól kezdődően szerda esténként 19 órától kerül sor a koncertekre a Farkas utcai templomban. A rendezvénysorozat összesen tíz szóló-, kamarazene- és orgonakoncerttel várja a klasszikus zene iránt érdeklődő közönséget.

Idén a következő fellépőket hallgathatjuk:

Július 3. – Kamarazene-hangverseny: Sámson Melinda, szoprán – Miklós Noémi, orgona (Kolozsvár)

Július 10. – Orgonakoncert: Brita Leutert (Nagyszeben)

Július 19. – Csellóhangverseny: Szenkovics Dávid (Kolozsvár)

Július 24. – Orgonakoncert: Cosmina Barna (Kolozsvár)

Július 31. – Kamarazene-hangverseny: Claudiopolis Baroque együttes – Aranyosi Grațiela, hegedű – Móriczi Melinda, csembaló – Avram Cristian, fagott (Kolozsvár, Marosvásárhely)

Augusztus 7. – Orgonakoncert: Cristina Struță (Temesvár)

Augusztus 14. – Orgonakoncert: Józsa Domokos (Nagyvárad)

Augusztus 21. – Orgonakoncert: Sárosi Dániel (Debrecen)

Augusztus 28. – Kamarazene-hangverseny: Gert Anklam, szafoxon – Volker Jaekel, orgona (Berlin)

Szeptember 4. – Orgonakoncert: Lokodi Lehel (Marosvásárhely)

Ugyanakkor a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül idén is lesznek déli, félórás koncertek. Ezeknek szintén a Farkas utcai templom ad otthont augusztus 19–24. között:

Augusztus 19. – Cosmina Barna (Kolozsvár)

Augusztus 20. – Gergely Zsolt (Kézdivásárhely)

Augusztus 21. – Vajas Gréta (Szatmárnémeti)

Augusztus 22. – Sógor Sámuel (Kolozsvár)

Augusztus 23. – Vigh Emőke (Kolozsvár)

Augusztus 24. – László Kamilla (Csíkszereda)

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a hangversenyekre! A belépés ingyenes.

 


A Farkas utcai nyári hangversenysorozat immár 55 éves múltra tekint vissza. Amikor 1968 őszén a Gheorghe Dima Zeneakadémián beindult dr. Kurt Mild professzor úr orgonaosztálya, hallgatói jó gyakorlási helyszínre találtak a Farkas utcai templomban. Az akkori tiszteletesasszony és kántor-karnagy, László Dezsőné Vidovszky Éva szívesen látta őket, és az Angster-orgona utcára is kiszűrődő hangja hívogatóan hatott az arra járó zenekedvelőkre. Így született meg a heti rendszerességgel, szerdai napokon meghirdetett nyilvános „audíciók” ötlete.

Az első fellépő a Bukarestben végzett Victor Dan orgonaművész 55 évvel ezelőtt, 1969. október 8-án koncertezett. A nagy érdeklődésre való tekintettel játékát megismételte a következő szerdán, és így indult el a sorozat Szerdai audíciók néven. A fellépések kiváló alkalmak voltak az orgonaszakos hallgatók bemutatkozására, illetve tapasztalatszerzésre.

A következő években Dávid István orgonaművésznek, majd az egyházközség mindenkori kántorainak köszönhetően, egy-egy évben pedig a Transilvania Filharmóniával közös szervezésben alakult tovább a koncertsorozat. Az audíciók teljes időtartamú hangversenyekké nőtték ki magukat, és az előadásokon már kórusok, más hangszeresek, kamaraegyüttesek is fellépnek.

a Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség közleménye