SZOLIDARITÁSI FELHÍVÁS A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház konszolidációs munkáinak támogatására

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nyílt levele Maros megye parlamenti képviselőihez:

A Kulturális Minisztérium alárendeltségébe tartozó Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a megye legnagyobb és legfontosabb kulturális intézménye: identitásformáló, aktuális világnézeti kérdéseket felvető, informális oktatási intézmény.
Színházunk, a megye és a régió minőségi szórakoztatását szolgáló, több évtizedes múlttal és hagyományokkal bíró művészeti intézmény.

Jelen intézmény hosszú évtizedek során támogatta az irodalmat, zenét és más művészeti ágakat, szorosan együttműködve olyan helybéli intézményekkel, mint a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, Maros Megyei Múzeum, az Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház stb. Nem utolsósorban a helybéli jellegzetességek nagyköveteinek tudhatjuk magunkat Kisinyovtól Varsóig és Budapesttől Szabadkáig.

Az utóbbi években színházunk nagyszámú közönséget tudhat magáénak; a látogatók és a város lakossága közötti arányokat nézve, országos szinten az első helyen állunk az évi kb. 100.000-es nézőszámmal. Jelen pillanatban kijelenthetjük, hogy kimerítettük a főfinanszírozónk befolyásolásának minden módozatát. 

Támogatásért folyamodunk Önökhöz az épület rehabilitációjának érdekében, melyben úgy a kreatív, mint az irodai munka biztonságát veszély fenyegeti. Az épület a hatvanas években épült, 1973-ban avatták fel, és azóta semmiféle szakmai rehabilitáción nem ment keresztül, mely a színészek és a közönség biztonságát szolgálná, s ugyanakkor hozzájárulna a villany- és fűtésszámlák csökkenéséhez. Kérjük – lehetőségeikhez mérten – támogassák az évek során benyújtott kéréseink pozitív elbírálását. 

Maros megye meglehet Románia etnikailag legszínesebb megyéje. Különös jelentőséggel bírna, ha Önök, a különböző pártok, etnikumok és szociális státuszok képviselői, egyesítenék erőiket a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház megsegítésére, hogy méltó körülmények között végezhessük munkánkat, így beteljesítvén az európai és nemzeti kultúrában ránk háruló szerepet. 

* Nyílt levél a Maros megyei parlamenti képviselőknek

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház  nevében
Gáspárik Attila

Loading