Vasárnapig látogatható a Harag György emlékkiállítás

2020. június 4-én a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház megnyitotta a Harag Györgyre emlékező kiállítását. Közel három hónap után a színház ezzel az eseménnyel fogadhatta újra nézőit, még ha egyelőre korlátozottan is. A szép számban összegyűlt érdeklődők számára a kiállítást Gáspárik Attila vezérigazgató, Nicu Mihoc, a Liviu Rebreanu Társulat művészeti igazgatója, valamint Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója nyitotta meg, Harag György munkásságát méltatva.

Gáspárik Attila kihangsúlyozta, hogy Harag munkássága nem csupán helyi vagy regionális, hanem európai jelentőségű, amely mind a magyar, mind a román színházkultúra számára mindmáig meghatározó.

Fotó: Bereczky Sándor

Harag György művészi nagyságát a világgal szembeni nyitottságát, kisugárzását és az alkotótársaival szembeni türelmét hangsúlyozta Nicu Mihoc. Keresztes Attila arról beszélt, hogy Harag munkássága nem csupán színháztörténeti információ, hanem egy mindmáig élő és követendő szellemiség hordozója, mely nélkül a mai erdélyi színjátszás nem lenne az, ami. Harag egykori marosvásárhelyi színészei és diákjai közül Luminița Borta, Biluska Annamária, valamint Cornel Răileanu csatlakozott online az eseményhez, saját élményeiket, emlékeiket elevenítve fel. Mindhárman Harag alkotói nagysága mellett kiemelkedő pedagógiai képességeit, a színésszel való elmélyült munkáját hangsúlyozták.

A Harag Marosvásárhelyen rendezett Szerelem és Cseresznyéskert című előadásaira fókuszáló kiállítás 2020. június 6., vasárnapig, naponta 10 és 13 óra között megtekinthető a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Előcsarnokában, a belépés díjtalan.

A Színház felhívja látogatói figyelmét, hogy a társadalmi távolságtartást előíró szabályokhoz igazodva a kiállítás megtekintéséhez előzetes online regisztráció ajánlott, amelyet a Nemzeti Színház két társulatának hivatalos Facebook-oldalain, valamint a következő linken tehet meg minden érdeklődő: https://forms.gle/GmzL8Wn2jyS2986t8. A kiállításra való belépés a járványügyi előírások betartásával, maszkban, a bejáratnál történő érintésmentes lázmérés és kézfertőtlenítés után történhet. Mivel a Színház csupán korlátozott számú személy számára biztosíthatja a belépést, előnyt élveznek azon érdeklődők, akik előzetesen online bejelentkeztek.

Loading