forradalom.ma 2020 – zenével, versel, slammel és tánccal megidézett történelem

FRISSÍTÉS – 2020. március 10.

A koronavírus terjedése nyomán kialakult helyzet és törvényi szabályozás miatt Székelyudvarhelyen elmarad a március 15-e alkalmából szervezett teljes ünnepi műsor, ennek értelmében a Tomcsa Sándor Színház forradalom.ma 2020 produkciója is. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala döntése értelmében, az ünnepi műsor megtartására egy, a rendkívüli helyzetet követő időpontban kerül sor.  Megértésüket köszönjük!

„Kimentek az utcára, és elmondták ami fáj.
Nem hessteggelték, nem mítúzták,
nem anoním csetszobákban tárgyalták.
Másképpen vezette őket a nemzeti érzet:
a kéz kezet fogott,
ember az ember szemébe nézett.”

A forradalom. ma  a Tomcsa Sándor Színház társulatának kezdeményezése, melynek célja az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek felelevenítése. 2016. március idusán az 1848-as forradalom kirobbanásának délelőtti eseményeit, 2018-ban forradalom.ma 2.0 néven meg azon eseményeket elevenítették fel a társulat művészei és segítőik, amelyek délután történtek Budapesten. Idén harmadik alkalommal készül a székelyudvarhelyi társulat rendhagyó március 15-ei emlékműsorral.

A forradalom.ma 2020 című produkció a márciusi ifjak szellemiségét, elszántságát, bátorságát és kitartását kívánja bemutatni egy koncert jellegű szabadtéri előadás eszközeivel. Petőfi útját végigjárva, az ő verseit, a történelmi fontosságú pillanatokat kiemelve, illetve kortárs költeményeket és slamszövegeket összeszőve, a forradalom és a szabadságharc hangulata idéződik meg a produkcióban, és kérdez rá a márciusi ifjak és a mai fiatalok kötődési pontjaira. 

A produkció versei és dalai a Tomcsa Sándor Színház színművészeinek és a társulat soron következő előadásának a Kaisers Tv, Ungarn rendezőjének, Anger Zsoltnak a tolmácsolásában szólalnak meg. Közreműködik Abodi Nagy Blanka, az Udvarhely Néptácműhely, a Tamási Áron Gimnázium, András Gellért által vezetett Vox Gimiesis kórusa valamint az Eztán Együttes. Az előadás zenéjét: Ila Gábor és Molnár Ede szerezte, zenekarvezető Ila Gábor. A szövegkönyv Demeter Kata dramaturg és Tóth Árpád, rendező munkája.  A produkció koreográfusa: Antal József. Az előadás rendezője: Tóth Árpád.

Az előadás létrejöttét a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és a Pro Theatrum Alapítvány támogatta.

forradalom.ma 2020      

Stáblista:

Résztvevő színművészek: Albert Orsolya, Anger Zsolt, Barabás Árpád, Bekő-Fóri Zenkő, Dunkler Róbert, Esti Norbert, Fincziski Andrea, Jakab Tamás, Kőmíves Boróka, László Kata, Lukács Emőke, Nagy Xénia-Abigél, Pál-Varga Márta, Pásztor Márk, Szűcs-Olcsváry Gellért és Tóth Árpád

Zeneszerző: Ila Gábor, Molnár Ede

Zenekarvezető: Ila Gábor

Zenekar: Eztán Együttes:

Darabont Örs (fúvós h.sz.),

Ercsei Ferenc (dobok),

Ila Gábor (billentyűs h.sz.),

Molnár Ede (ének, gitár, bill.),

Sándor László (basszusgitár),

Szász Csaba (gitár)

Közreműködik:

Abodi Nagy Blanka

Udvarhely Néptáncműhely

Koreográfus: Antal József

Vox Gimiensis – a Tamási Áron Gimnázium kórusa

Kórusvezető: András Gellért

Versek és szöveg összeállítás: Tóth Árpád, Demeter Kata

Hangtechnika: András Gellért

Fény: Toásó István

Film: Sharp Production

Rendező: Tóth Árpád

Tomcsa Sándor Színház – sajtóközlemény

Loading