Holnap MAFESZT – Székelyudvarhelyen

Több mint 150 résztvevővel rajtol holnap a III. MAFESZT Székelyudvarhelyen. A Magyar Színházi Szövetség szakmai seregszemléjén, január 21-25. között öt romániai magyar társulat – a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház, valamint a Csíki Játékszín – kínál változatos színházi élményt. A Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) 2016-ban alakult azzal a céllal, hogy érdekképviseleti támogatást és hátteret nyújtson az erdélyi magyar színházak számára, szakmai továbbképzéseket szervezzen, valamint teret adjon egy a tagszínházak repertoárjából reprezentatív keresztmetszetet kínáló vándorfesztiválnak. A tíz előadást kínáló fesztiválnak a Tomcsa Sándor Színház ad otthont. A MAFESZT harmadik kiadásán gyermek- és ifjúsági előadások, táncszínházi produkciók, nagyszínpadi és stúdiótermi alkotások egyaránt helyet kaptak. A fesztivál programját 7 erdélyi magyar tervező színházi plakátkiállítása valamint két szakmai műhelymunka teszi még gazdagabbá.  

Nagytermi előadások

A nagytermi előadások sorát január 21-én, 19 órától temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Luigi Pirandello: IV. Henrik c. drámája nyitja. Másnap 22-én, szerdán 19 órától a Tomcsa Sándor Színház nagysikerű előadása A mi kis városunk lesz látható.  Csütörtökön, január 23-án a Csíki Játékszín Borizs Akunyi: Sirály című előadását fogja játszani, Albu István rendezésében.

Stúdiótermi előadások

A fesztivál programjában négy stúdió előadás is helyet kapott: január 24-én pénteken 12:30 órától a Nagyvárad Táncegyüttes Ki vagy te, táncszínház? című, a táncszínházat ismertető előadása,  majd 14:30 órától a Vakfolt című, a táncszínházat összművészeti alkotásként értelmező előadását, tekintheti meg a nagyérdemű. Ugyancsak pénteken, Frank Wedekind: A tavasz ébredése azonos című drámájának „fizikai színházi” kísérletét, Györfi Csaba rendezésében, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata fogja játszani, este 19 órától. A fesztivál záró előadását, Szép Ernő-Guelmino Sándor: Lila ákác című művét, Botos Bálint rendezésében, két időpontban is megtekintheti a fesztivál közönsége  január 25-én szombaton, 16:30-tól valamint este 20 órától.

Gyermek-, és ifjúsági előadások

A seregszemle nyitóelőadása az Udvarhely Bábműhely kétszeresen díjazott ifjúsági előadása a Benedek Elek és Grandpierre Emil nyomán írt Béka- királykisasszony. Az előadás január 21-én, kedden, 11 órától látható. Pénteken, január 24-én, 11 órától a kisebbeket várjuk a színházba a Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának Szélszabadító előadására. A Szigligeti Színház Lilliput Társulata január 25-én, szombaton délelőtt 11 órától egy rendhagyó irodalomórára várja az ifjabbakat, melynek során Arany János: Toldi című művét próbálják meg közelebb hozni a tinédzserekhez. Mindhárom előadásra stúdiótermi körülmények között kerül sor.

A MASZÍN célkitűzéseinek megfelelően, a III. MAFESZT idején két szakmai műhelymunkára is sor kerül egy kommunikációs valamint egy improvizációs színész workshopra. Január 22-én és 23-án Keszeg Anna (PhD, egyetemi adjunktus Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet), illetve Csoma Nóra kommunikációs szakember fognak kommunikációs műhelyeket vezetni.  Január 21-22-23-án színművészeknek a Szövetség meghívására Andrew Hefler rendező és tréner tart improvizációs workshopot.

Tomcsa Sándor Színház – sajtóközlemény

Loading