Még holnap is MAFESZT – Székelyudvarhelyen

Zajlik a MAFESZT

Javában zajlik a III. MAFESZT, a Magyar Színházi Szövetség szakmai seregszemléje Székelyudvarhelyen. A MAFESZT programjában – az egyes színházak művészi profilját követendő – az intézmények által ajánlott, a törekvéseikre leginkább jellemző előadások kerültek.


A fesztivál az Udvarhely Bábműhely kétszeresen díjazott ifjúsági előadásával, a Benedek Elek és Grandpierre Emil nyomán írt Béka-királykisasszonnyal és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Luigi Pirandello IV. Henrik c. előadásával vette kezdetét. A fesztivál második napján, szerdán egy egyedi kiállítás megnyitójára került sor. A POS7TER kiállítás 7 színházi grafikus, 7 stílus, 7 látásmód első találkozása több mint 7 színház plakátjain keresztül. Miután Győrfi Kata, a fesztivál programkoordinátora, megnyitotta a kiállítást a Tomcsa Sándor Színház nagysikerű előadása, A mi kis városunk volt látható. Csütörtökön, január 23-án a Csíki Játékszín Borisz Akunyin Sirály című előadását játszotta, Albu István rendezésében.

A MASZÍN célkitűzéseinek megfelelően, a III. MAFESZT idején két szakmai műhelymunkára, egy kommunikációs, valamint egy improvizációs workshopra is sor került. Szerdán Keszeg Anna (PhD, egyetemi adjunktus Babeş–Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet), csütörtökön Csoma Nóra kommunikációs szakember tartott műhelymunkát a tagszínházak kommunikációs és PR-tevékenységet végző munkatársainak.  Ma (jan. 24., péntek) zárul a színművészeknek szóló improvizációs workshop, melyet a szövetség meghívására Andrew Hefler rendező és tréner vezetett.

A fesztivál utolsó előtti napja a Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának Szélszabadító előadásával indul, 11 órától várják a kicsiket a színházba.

Pénteken a fesztivál további programja a táncszínház kedvelőinek kedvez, hiszen 12:30-tól a Nagyvárad Táncegyüttes Ki vagy te, táncszínház? című, a táncszínházat ismertető előadására kerül sor. Ezt – a meghirdetett időponttól eltérően – délután 17 órától követi a Vakfolt, ami a táncszínházat összművészeti alkotásként értelmezi. Frank Wedekind A tavasz ébredése azonos című drámájának „fizikai színházi” kísérletét – Györfi Csaba rendezésében – a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata fogja játszani este 19 órától.

A fesztivál utolsó napján, szombaton a nagyváradi Szigligeti Színház két előadása lesz látható. Délelőtt 11 órától Arany János Toldijával egy rendhagyó irodalomórára várják az ifjabbakat. A fesztivált záró előadást Szép Ernő–Guelmino Sándor Lila ákác című művét Botos Bálint rendezésében két időpontban is megtekintheti a fesztivál közönsége 16:30-tól, valamint este 20 órától.

Tomcsa Sándor Színház – sajtóközlemény

Loading