Ifjúsági projektek a Tomcsa Sándor Színházban

A 2019/2020-as évadban a Tomcsa Sándor Színház egy régi álma válik valóra azáltal, hogy kamaszoknak szóló, sokrétű programot tud kínálni.

Január 27. és 30. között az Udvarhely Bábműhely és a kolozsvári Váróterem Projekt együttműködésében olyan előadáscserére kerül sor, amely révén öt székelyudvarhelyi iskolában 680 diák láthatja a kolozsvári független társulat Bánk bán? Jelen! c. osztálytermi előadását. 

A független színházi társulat előadása a diákok érdeklődésébe illeszkedve tálalja Katona József 19. században megírt 13. századi történetét. A Váróterem Projekt 2012 áprilisában mutatta be az előadást.  Azóta rendszeresen játssza középiskolákban, illetve nyilvános előadásokat is szervez azok számára, akik kíváncsiak egy elsősorban diákoknak készült, ám bárki számára hozzáférhető produkcióra. Február 23-27 között az Udvarhely Bábműhely a Váróterem Projekt vendégeként a Béka-királykisasszony ifjúsági előadását és a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai vásári bábjátékát fogja játszani Kolozsvárott.

Február 3-án újraindul az udvarhelyi színház szinT színháznevelési projektjének előadás-feltáró foglalkozása, ez alkalommal a Béka-királykisasszony c. ifjúsági előadás kapcsán ösztönzik a diákokat az önálló értelmezések létrehozására a produkció által felvetett témák körüljárásával. A beszélgetéseket Fincziski Andrea és Bekő Fóri Zenkő színművésznők, valamint a szinT program vendége, Varga Andrea pszichológus vezetik.

A kizárólag kamaszoknak szóló előadás hiánycikk az erdélyi színházak repertoárján. Ez is ösztönözte Fincziski Andreát és Bekő Fóri Zenkőt, amikor megkeresték a budapesti színházi neveléssel foglalkozó módszertani műhelyt, a Nyitott Kört, akikkel sikerült egy hosszú távú, határon átívelő együttműködést kialakítani. Februárban érkezik a második állomásához ez a Romániában egyedülálló kezdeményezése a teátrumnak, melynek részeként műhelymunka keretében avatják be a Tomcsa Sándor Színház SzinT programjában részt vevő színművészeket a tantermi előadás készítésének műhelytitkaiba. A háromszakaszos workshop végeredménye a székelyudvarhelyi színház saját komplex színházi nevelési osztálytermi előadásának létrehozása lesz, melyet várhatóan májusban mutat be társulat.

Tomcsa Sándor Színház – sajtóközlemény

Loading