Online közvetítésben — Radu Afrim Az ördög próbája rendezése

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata újra egy műsoron lévő produkcióját teszi elérhetővé meghatározott időre. Radu Afrim Az ördög próbája rendezése az elmúlt évek egyik kiemelkedő szakmai és közönségsikere.

Az alkotócsapat által írt szövegen és a színészek improvizációin alapuló előadás története a szocializmus világban gyökerezik. A mára már omladozó görcsszentmiklósi kultúrotthonban egy sikeres üzletember szereplőválogatást szervez kisfia születésnapjára, jelentős pénzösszeget is felajánl a legjobb műsorszám bemutatójának. Komikus, fura történések sorozata az előadás, tele nosztalgiával és groteszk humorral, amelyben folyamatosan visszaköszön a diktatúra.

„Nem akarom, hogy pejoratívan hangozzon, de hát mégis csak látványos társulati erődemonstráció a két és negyed órás casting, ahol egy tucat színész olajozott összjátékától és a percenként robbanó humorbombáktól ámul a néző. Afrim a színészeivel a Ceaușescu-rezsim művházi díszletei között (ó, azok a hámló falak, koszos ablakszemek, semmibe tartó kábelek!) mondat el egy mitikus történetet, egy mai népmesét próbatételekkel, versengéssel, váratlanul is várt befejezéssel.” – írja az előadásról Jászay Tamás kritikus.

Az előadás 2014-ben részt vett az Országos Színházi Fesztiválon Bukarestben, ugyanebben az évben a Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a szakmai zsűri különdíját, 2015-ben pedig az UNITER A legjobb női mellékszereplő díjával jutalmazta Berekméri Katalin színésznőt az előadásban nyújtott alakításáért.

Az ördög próbája… felvétele a Társulat Facebook közösségi oldalán, valamint YouTube-csatornáján 2020. május 4-én, hétfőn este 6 óra és éjfél közt lesz elérhető.  A színház felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy az előadás 14 éven felülieknek ajánlott. A közvetítés román felirattal lesz követhető.

A Tompa Miklós Társulat archív előadásfelvételeit továbbra is a Társulat YouTube-csatornáján követhetik, ahová naponta kerülnek föl új videók:

https://www.youtube.com/user/TompaMiklosTarsulat

Loading