Újra nyit a Tomcsa Sándor Színház

A járványhelyzet kedvező alakulása folytán a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház is újra játszhat a közönség előtt. Szerdán és csütörtökön az Udvarhely Bábműhely Az öreg király hagyatéka című álomból szőtt bábjátékkal örvendeztette meg a közönséget. Pénteken és szombaton Elise Wilk kortárs drámaíró A zöld macska című darabját tűzte ismét műsorára a színház.  Hétfőn a szinT program keretén belül a Vérszirom című osztálytermi előadásának bemutatójára kerül sor.

Május 14-én, pénteken és május 15-én, szombaton este 20 órától, a tavaly szeptemberben bemutatott  kocsmaszínházi előadás A zöld macska lesz látható, Tóth Árpád rendezésében. Az előadásra jó idő esetén, szabadtéren a  színház szomszédságában, rossz idő esetén a színház előterében kerül sor. A produkciót megújult szereposztással játssza a társulat, ugyanis Kőmíves Boróka szerepét Fekete Edda fiatal színművésznő veszi át, aki első ízben játszik Tomcsa Sándor Színházban, vendégművészként.  Az előadás szereplői: Albert Orsolya, Fekete Edda m.v., Nagy Xénia Abigél, Esti Norbert, Veres Lehel m.v..

A fiatalokra leselkedő veszélyek, a drogok, ital, dohányzás, az éjszakai életés a tinédszer-lázadás gyilkos egyvelege untig ismételgetett közhelynek tűnhet. Azonban az, hogy mi az, ami ezeket a problémákat kiváltja, mi kerget odáig egy fiatalt, hogy ezekhez meneküljön, nagyon sokrétű és megfoghatatlan probléma, legfőképp azért, mert az érintettek ritkán beszélnek róla. Most ők szólalnak meg egy rendhagyó kocsmaszínházi előadás keretében, hogy elmondhassák, hogy nem mindegy, hogy a szülők a közös reggeli után matektanárhoz és teniszedzésre viszik a gyereküket, vagy Spanyolban vannak, míg a gyerek csak arra vár, hogy a nagyszüleit kijátszhassa és a klubba menjen. Milyen érzés az, ha apád eladja a biciklidet vagy lenyúlja a spórolt pénzed, hogy piára költse, vagy anyád szezonálisan váltogatja a pasijait és teljesen elhanyagol. Milyen a fiatalok kegyetlen világa, a csajozás-pasizaás törvényei, aminek mégis mindenképp meg akarsz felelni. Milyen folyton megfelelni és túlélni? –áll az előadás szinopszisában. 

Az előadásokat korlátozott nézőszámmal játsszák, ezért csakis előzetes helyfoglalással áll módukban jegyet biztosítani. Jegyek személyesen válthatók az előadást megelőzően legalább egy nappal a jegypénztárban hétköznapokon 11-14 és 15-17 órák között. Tel: +40 266 212131

Május 17-én, hétfőn kerül sor a 9-12 osztályos korosztályt megszólító Vérszirom címet viselő színházi nevelési előadás a közösség erejéről  Meszlényi-Bodnár Zoltán rendezésében. A  budapesti színházi neveléssel foglalkozó módszertani műhellyel, a Nyitott Körrel kialakított együttműködés gyümölcseként létrejövő előadás célja annak tudatosítása, hogyan hat ránk a környezetünk, egy közösség, vagy akár egyetlen ember – az egészen apró és jelentéktelen dolgoktól a nagy, akár sorsfordító eseményekig.

A Vérszirom c. színházi nevelési előadáson egyszerre egyetlen osztály diákjai vehetnek részt, legalább egy pedagógus jelenlétében, a saját osztálytermükben, tanítási időben. A résztvevő osztály tagjai nem csak nézői, hanem aktív szereplői a történetnek. A diákok gondolataikkal, döntésekkel befolyásolják az eseményeket, ezáltal közvetlen élményt szereznek a témában, amely reményeink szerint hozzásegíti őket a tudatos döntéshozáshoz.

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

Tomcsa Sándor Színház – sajtóközlemény

Loading