Évadnyitó a Tomcsa Sándor Színházban

Nyolc új bemutatóval készül a Tomcsa Sándor Színház a 2021/2022-es évadra, két új színész érkezik a társulathoz, ismét sor kerül a dráMa – kortárs színházi találkozóra, az idén is több kísérő rendezvényre, vendégjátékokra kerül sor, valamint új kártyás bérletrendszer indul. 

Az évad első előadására A könyv éve Székelyudvarhelyen augusztusi végi programsorozatának keretén belül kerül sor, augusztus 27-én, pénteken 19 órától a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai c. vásári bábjáték lesz látható. Másnap, augusztus 28-án, szombaton az előadás Oklándon vendégszerepel, ahol 17 órától játssza a társulat.  A Székelyudvarhelyi Könyvhétre hívta meg a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház a S. Ö. R. – Shakespeare Összes Rövidítve c. előadását, Barabás Árpád rendezésében mely két alkalommal lesz Székelyudvarhelyen. Szombaton 20:30 órától valamint vasárnap 19 órától a Tomcsa Sándor Színházban. A vasárnapi előadás ingyenes, helyfoglaláshoz kötött, melyet a színház jegypénztárában lehet igényelni.

Dálnoky Réka, művészeti vezető augusztus 24-én a színház évadnyitó sajtótájékoztatón ismertette a világjárvány ellenére az eltökéltség jegyében igencsak gazdagra és színvonalasra tervezett évad bemutatóit. A 2021/2022-es évad első bemutatója szeptember 19-én a világhírű német klasszikus, Friedrich Schiller ifjúkori drámája, a Haramiák lesz, Florin Vidamski rendezésében. Schiller, gondolatiságában gazdag drámájának új színpadi változata, egy igencsak érdekfeszítő előadást ígér, hiszen olyan örökérvényű kérdéseket jár körül, mint az identitáskeresés, a bűnösség és ártatlanság között meghúzódó vékony mezsgye, a testvérféltékenység, a generációs konfliktusok, a hatalommal való szembefordulás. A következő bemutató, Neil Simon egyik leggyakrabban színre vitt és legnagyobb világsikernek örvendő, Furcsa pár című darabja lesz. A barátságról, magányról és elfogadásról is szóló fergeteges komédiát, Lendvai Zoltán rendezésében, októberben mutatja be a társulat. Ezt követi a Száll a kakukk a fészkére című világhírű regény alapján készült színpadi adaptáció bemutatója, a székelyudvarhelyi színházhoz negyedik alkalommal visszatérő Vladimir Anton rendezésében. Ken Kesey regénye a kiszolgáltatottság korszakában szinte megkerülhetetlen, hiszen többek között arra keresi a választ, hogy lehet vagy kell-e lázadni az embertelenség ellen és van-e még visszatérés az elvesztett emberséghez. Az évad negyedik nagyszínpadi előadása a humorral és iróniával, magyar valóságunknak görbe tükröt tartó, Pintér Béla jegyezte Kaisers TV, Ungarn c. előadás lesz, Anger Zsolt rendezésében. A gyermekeket Ulrich Hub bűbájos zenés ifjúsági darabjával a Noé történetéből inspirálódott Nyolckor a bárkán című előadással lepik meg, Márkó Eszter rendezésében. A bérletes előadások sorát az Udvarhely Néptáncműhely két előadása és a Csíki Játékszín III. Richárd c.  vendégelőadása is gazdagítja. Az Udvarhely Bábműhely, a bemutatott előadások műsoron tartása mellett, három új produkcióval készül: A hétszépségű királykisasszony szabadtéri bábjátékkal, a Petőfi- év tiszteletére a Petőfi – Szelfi című előadással, Bartal Kiss Rita rendezésében. Valamint gazdagodik a tantermi előadások kínálata is, hiszen a Nyitott Körrel közösen a Vérszirom c. előadás után ez alkalommal az 5-8 osztályos tanulók számára hoznak létre előadást. 

Az új évadban két új taggal bővül a társulat: Wagner Áron és Sepsi Melinda a kolozsvári BBTE Magyar Színházi Intézet frissen végzett hallgatói személyében, akiket az évad első bemutató előadásában a Haramiákban láthat majd először a nagyérdemű. 

A 2021/2022-es évadot a Haramiák bemutatóját követően a Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theatrum Alapítvány által szervezett dráMA immár 12-ik kiadásával indítják útjára. A szeptember 20-26 között zajló kortárs színházi találkozó idei témája a közös emlékezet, ezért olyan előadásokat hívtak meg, melyek a közel- és a nem-annyira-közelmúltunkat dolgozzák fel. A hat nap alatt 13 társulat 15 előadása, három koncert, beszélgetések, rövidfilmek, műhelymunkák teszik színessé és  kihagyhatatlanná a találkozót. 

Az évad során számos kísérőrendezvényre is sor kerül, több eseménnyel csatlakozik a színház a Könyv éve Székelyudvarhelyen rendezvényhez. 

Négy bérletházat hirdet felnőtt nézőinek a Tomcsa Sándor Színház, valamint az idén is megváltható a rugalmas, több lehetőséget kínáló szabadbérlet és a teátrum munkáját, projektjeit támogató Mecénás bérlet.  Diákbérlet is váltható, ellenben nem hirdetnek gyermekbérletet az új évadban, de a műsoron tartott, valamint meghívott gyermekelőadások mellett új bemutatóval is készülnek. 

A 2020/2021-es évadra váltott bérletek érvényesek lesznek a 2021/2022-es évadra, mivel a járványügyi megszorítások miatt a színház nem tudta bérletes előadásait műsorra tűzni. Az elmaradt gyermekbérletes előadásokat is az ősz folyamán pótolják.  

Részletekről, bérletárakról az alábbi linken olvashatnak: https://szinhaz.ro/indul-a-kedvezmenyes-berletertekesites-a-tomcsaban/

Részletes tájékoztatásért keressék a színház munkatársait a jegypénztárban, amely hétköznapokon, 11-14 és 15-17 óra között tart nyitva.

a Tomcsa Sándor Színház közleménye

Loading