Évadzáró a Tomcsa Sándor Színházban

Június 30-án, megtartottuk évadunk utolsó előadását valamint július 4-én az évadzáró társulati ülést.

Ebben a világjárvány okozta megszorításoktól, programváltozásoktól terhes évadban is nyolc bemutatót tudott tartani társulatunk: A zöld macska kocsma színházi produkciót, az Esti próba kamaradámát, a Beckett RÖVIDEK I SCURTEI SHORTS filmes színházi kísérletet, a Meghatározatlan időre kirakatszínházi sorozatot,  a Hapci-szigetek gyermekelőadást, a Vérszirom osztálytermi előadást és Az öreg király hagyatéka bábelőadást valamint a Vihar nagyszínpadi produkciót. Megkezdődött a Haramiák és Furcsa pár próbafolyamata, mindkét, bérletben játszott előadás az előttünk álló évadban kerül bemutatásra.

A korlátozások miatt a legfontosabb feladatot és kihívást a nézőkkel való kapcsolat fenntartása és megtartása jelentette, ennek érdekében lényegbevágónak tartottunk, hogy mindig érzékenyen reagáljunk a folyamatos változásokra. 

Ennek szellemében született meg a szabadtéren is játszható, a fiatalok problémáit, szorongásait tematizáló kocsmaszínházi előadásunk A zöld macska, Tóth Árpád rendezésében. A előadás bemutatóját, szeptemberben tartottuk Elise Wilk drámaíró és Pállfy Zsófia fordító jelenlétében, amelye lehetett több alkalommal játszottunk az évad során. Tóth Árpád rendezte az évad második bemutatóját is, a  színházi alkotó folyamat, a színészi lét és Fellini ihlette kortárs drámát, az Esti próbát. 

A nézőktől való elszakítottság idején készült el a román szakmai grémium által is figyelemreméltónak ítélt, így UNITER díjra jelölt filmes színházi kísérletünk: a Beckett RÖVIDEK I SCURTEI SHORTS. Július 19-én dől el a Román Színházi Szövetség XXIX. UNITER Gáláján, hogy a Zakariás Zalán rendezte produkciónak ítélik-e majd  a Legjobb televíziós/ teleplay előadás díját. Nagy öröm számunkra, hogy a tavaly két díjra is jelölt A mi kis városunk c. előadásunk után, ismét díjra jelölték a Tomcsa Sándor Színház egyik produkcióját, fontos visszajelzés ez számunkra. A díjak és jelölések megerősítenek abban, hogy a munkánkat nem csak a nézőink, hanem a szakma is értékeli és elismeri.

A bezárt színházi nézőterek miatt tartottuk fontosnak egy olyan produkció létrehozását, amit a szabályozások ellenére is el tudunk juttatni nézőinkhez egy közvetlenebb, megszólítóbb módón, így Vladimir Anton rendező vezetésével megszületett a Meghatározatlan időre. A közösségi színházi —  a szerző-rendező-színész hagyományos hierarchiáját megtörő — módszerrel készült kísérleti színházi pillanatok a magyar kultúra napi bemutatóját követően változó időpontokban, a város különböző pontjain található kirakatokban voltak láthatók 149 alkalommal. Reméljük a személyes témákból, történetekből született, a város tereit újraíró kirakatszínházi eseménysor,  hozzájárult egy másfajta színházkép, városkép, érzet kialakulásához. 

A gyermeknézőinknek a Csukás Istvánnak is emléket állító karanténmesével a Hapci-szigetekkel kedveskedünk. Az előadást Dávid Péter rendező állította színpadra. 

Az Udvarhely Bábműhely is színes kínálatot nyújtott ebben az évadban is: kiszállások, vendégjátékok, itthon megtartott előadások, műhelymunka és egy varázslatos, a bukovinai székely népmesékből inspirálódott Az öreg király hagyatéka című bábelőadást mutattuk be. 

Az álmokból szőtt – Szabó Attila rendezte – új bábjáték mellett,  sok gyermeket örvendeztettünk meg a Rengeteg Ábel és Kürtös Kata kalandjai vásári bábjátékkal, a Béka- királykisasszony ifjúsági előadással és a Gyermek születék adventi történettel is. 

Ebben a csonka évadban a tinédzsereknek szóló programok gazdagításában egy újabb fontos állomásához érkezett a társulatunk.  Vérszirom  címmel  a 9-12 osztályos korosztályt megszólító színházi nevelési előadást hoztunk létre a közösség erejéről a Nyitott Körrel közösen,  Meszlényi-Bodnár Zoltán rendezésében.

Igencsak aktuális kérdéseket felvető, a bezártság által is fokozott családi agressziót taglaló Osztrovszkij Vihar című előadás volt az első felnőtt nagyszínpadi és az évad utolsó bemutatója, Botos Bálint rendezésében. 

Az újszerű formabontó előadások mellett egy egyedinek számító interaktív műsorfüzettel, a Margóval is megleptük nézőinket ebben az évadban. A előadások margójára készített online tartalom mindazoknak szól, akik szeretnék a színházi élményüket gazdagítani, játékosan elmélyíteni, valamint egy gondolatébresztő, gazdag háttér-információkat tartalmazó, izgalmas és provokatív kiadványt olvasnának.  

Fesztiválokon vettünk részt, mesékkel gazdagítottuk esténként az adventi időszakot, játszottunk előadást gyertyafényben a Föld Napján, elleptük versekkel a várost a magyar költészet napján, felolvasó maratonon olvasunk, családi rendezvénnyel ünnepeltük a bábszínház világnapját, könyvek mögé rejtőztünk, drámapályázatot hirdettünk, és amikor csak tehettük játszottunk.

Reméljük a jövő évadban melyet igencsak színesre és izgalmasra terveztünk még többet tudunk játszani, így nézőinknek számos új bemutatóval kedveskedünk: Haramiák, Furcsa pár, Kaisers TV, Ungarn, Száll a kakukk a fészkére, Nyolckor a bárkán. Színházunk bábtagozata az Udvarhely Bábműhely a bemutatott előadások műsoron tartása mellett három új produkcióval készül: A hétszépségű királykisasszony, szabadtéri bábosjátékkal, a Petőfi- év tiszteletére a Petőfi – Szelfi című a költő versei inspirálta előadással, Bartal Kiss Rita rendezésében. Valamint gazdagodik a tantermi előadások kínálata is, hiszen a Nyitott Körrel közösen a Vérszirom c. előadás után ez alkalommal, a gimnáziumi tanulók számára hozunk létre tantermi előadást. A 2021/2022-es évad bérletértékesítési kampánya július 19-én veszi kezdetét. Érdemes lesz nyomon követni, hiszen augusztus 23-áig, nagy kedvezményekkel lehet majd bérleteket váltani a következő évadra. 

Színházunk ezúton is köszönetet mond nézőinek ez az embert- és intézményt próbáló időszak alatt tanúsított türelmükért, színházszeretetükért és önzetlen támogatásukért.  

a Tomcsa Sándor Színház közleménye

Loading